Kvinnor i unikt barnporråtal

På fredag åtalas 23 kvinnor för barnporrbrott tillsammans med en 43-årig man från Borlänge.

Innehållet i chattkonversationer visar att kvinnorna ville ha bilderna, enligt åklagaren.

– Många har invänt att de inte var intresserade av materialet, men det kan man motbevisa i de här konversationerna. Man kan ganska väl se hur samtalen förlöpt och varför bilderna har skickats, säger kammaråklagare Niclas Eltenius.

Barnporrhärvan, som upptäcktes i höstas, är unik just för att så många av de misstänkta är kvinnor. De kommer från hela Sverige – den yngsta är 37 år och den äldsta är 70 år.

Inget eget intresse

Kvinnornas enda gemensamma nämnare är den 43-årige mannen. De träffade honom på en kontaktsida på internet. Både bilder och filmer har sedan skickats till kvinnorna från mannen. Materialet har efteråt hittats lagrat i kvinnornas datorer.

Vissa erkänner brott, andra förnekar. Ingen har dock helt tagit avstånd från kontakterna med mannen, men förklaringarna spretar.

– De har oftast sagt att de inte har något sexuellt intresse för barn. Bara någon enstaka har sagt att de själva fått ut något av det här, säger Eltenius.

Majoriteten av dem har inte träffat mannen. Advokat Olof Riesenfeld företräder en 47-årig kvinna från Dalarna som erkänner innehav. Hon är en av få kvinnor i härvan som hade en relation med 43-åringen.

– Först var hon inte intresserad av bilderna han skickade, men sedan blev det en grej mellan dem, ett slags jargong. Hon har inte tittat på sådant här förut, han förde in henne på det, säger Riesenfeld.

”Väldigt sällan”

Interpol, som slagit till mot många barnporrnätverk, har tidigare uppgett att mindre än en procent av dem som åker fast är kvinnor.

– Att det är just kvinnor i mottagarkretsen som tagit emot och visat intresse är ovanligt. Det ser vi väldigt sällan, säger Eltenius.

Huvudmannen erkänner innehav av barnporr och att han spridit den vidare. Däremot har han sagt sig inte minnas att han haft kontakt med alla de 23 kvinnorna.

Ytterligare en man var misstänkt tidigare, men har avskrivits från utredningen.

Det här inlägget postades i BT, Nyheter, SvD och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.