Ökat tablettmissbruk bland unga

Missbruket av tung narkotika i form av läkemedel har fått fäste bland svenska ungdomar.

I fjol beslagtogs 300 000 fler narkotikaklassade tabletter i postförsändelser än året innan, enligt Tullverket.

– Narkotikaklassade tabletter är ett av de största missbruken vi har. Det ökar hela tiden, säger Cecilia Fant på Rikskriminalen.

Polisen i Norrbotten slog nyligen larm sedan fyra unga män i Luleå dött i misstänkta överdoser. Det handlade om morfinpreparatet Dolcontin och läkemedlet Oxycontin.

– Det är betydligt yngre personer som håller på med den här typen av narkotika nu. Man kan nog säga att det är en trend sedan något år tillbaka, säger Aron Backman, tillförordnad chef för narkotikaroteln i Norrbotten.

Lätt att överdosera

Morfin är lätt att överdosera och liksom andra opioider, som det smärtstillande läkemedlet Tramadol, kan det vara livsfarligt att blanda med alkohol. En överdos kan leda till nedsatt andningsförmåga och hjärtstillestånd.

Förra året fann Rättsmedicinalverket morfin i kroppen hos 117 personer som dött av överdoser. 34 av dem var 30 år eller yngre. Tramadol fanns i kroppen hos 94 avlidna personer, medan det aktiva ämnet i Oxycontin hittades i 27 fall.

Enligt Cecilia Fant kommer narkotikaklassade läkemedel ut på marknaden både via illegal näthandel och legal förskrivning. Hon ser att beslagen ökar, vilket indikerar ett ökande missbruk.

– Det skrivs ut alldeles för lättvindigt. Ibland hittar vi läkare som skrivit ut tusentals tabletter.

Ungdomar tipsar varandra och byter tabletter via nätet, berättar hon.

Berne Stålenkrantz, ordförande för Svenska Brukarföreningen och med en egen historia av beroende, berättar att det blivit svårare att fånga upp tablettmissbrukande ungdomar. En stor del av handeln sker över nätet, och ungdomarna drar sig för att söka vård.

– De vågar inte söka hjälp av rädsla för att stämplas som missbrukare. Sverige borde satsa på att informera om narkotika i stället för att kriminalisera människor, säger han.

”Omfattande missbruk”

I Piteå dog två unga män i höstas sedan de tagit narkotikaklassade tabletter

– Vi har haft ett omfattande missbruk av Dolcontin, och många ungdomar har hamnat i ett intravenöst missbruk, säger Greger Pettersson, chef för missbruksvården i Piteå.

– För fem år sedan hade vi i princip ingen under 25 år som injicerade.

Det här inlägget postades i BT, Nyheter, SvD och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.