Reträtt förklädd till offensiv

Stockholm. Den senaste tidens ovisshet om Socialdemokraternas hållning till FN:s insatser i Libyen fick i dag sin förklaring.

Sverige ska i fortsättningen bidra till kampen mot Libyens diktator Muammar Gaddafi och hans krig mot landets egen befolkning genom att skramla med ”verktygslådan”.


Det beskedet gav Håkan Juholt under dagens presskonferens, som i all hast utlysts efter det att partiets försvarspolitiska och utrikespolitiska talespersoner i en debattartikel i Dagens Nyheter öppnat för att skicka svenska flottan till Medelhavet istället för fortsatt flyginsats.


Den fras som partiledningen och dess kommunikatörer bestämt sig för skulle höras oftast var ”Vi har faktiskt en större verktygslåda än åtta Gripenplan”. Juholt höll sig till detta tema, oavsett vilka frågor han än fick. Allt för att inte behöva ta ordet ”svängning” i sin mun.


Likafullt är det exakt så som såväl debattartikel som partiledarframträdandet framstår. En reträtt förklädd till offensiv.


Kritiken mot Juholts förstamajtal i Borlänge, där han först vädrade sina tankar om att Sverige skulle avsluta sina insatser, har varit stenhård inom partiet. Ty Håkan Juholt hade genom ett enda tal placerat Socialdemokraterna sida vid sida med Sverigedemokraterna, som inte alls ville ha någon insats i Libyen.


Något som flera S-debattörer snabbt insåg och fördömde.


Det hjälpte inte att Juholt i efterhand förtydligade sig: ”Vi kommer inte på något sätt att svika Libyens folk. Det jag har uttalat mig om är Gripeninsatsen”, sa han till TT.


Jan Eliasson, partiets enda stora utrikespolitiska profil, lät inte nöja sig med detta och kritiserade sin partiledare öppet. När Eliasson i går kommenterade partiets debattartikel, gjorde han det med en av det diplomatiska språkets mer dräpande fraser: ”Ett välkommet klargörande!”


Men vad vill Socialdemokraterna i Libyenfrågan, bortsett från att ta hem Gripen och skicka dit kustkorvetter? ”Verktygslådan” som Juholt återkom till innehåller bland annat insatser som utvecklar det libyska civilsamhället, något som inte minst ”… svenska folkrörelser och föreningsliv kan bidra till …”.


Nu är det knappast ABF och Hyresgästföreningen som Håkan Juholt avser. Bakom orden finns en indikation på att Socialdemokraternas linje är att en fortsatt svensk insats ska inriktas mot tiden efter krigshandlingarna. Men är det också FN:s linje just nu?


Under alla omständigheter är det rimligt att främst se gårdagens reträtt som en nödvändig förflyttning inför de fortsatta förhandlingarna med regeringen och de övriga partierna.

Det här inlägget postades i BT, Nyheter, SvD och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.