Trotzig blir svår att ersätta

Så här ett par dagar efter beskedet om författaren Birgitta Trotzigs död fortsätter hyllningarna til…

Så här ett par dagar efter beskedet om författaren Birgitta Trotzigs död fortsätter hyllningarna till hennes gärning, både nationellt och internationellt.

Samtidigt inleds ofrånkomligen den process som ska leda till att någon tar stol nummer sex i Svenska Akademien i besittning efter henne.

Det är en grannlaga uppgift – för Svenska Akademien har just nu ett konkret behov. Den ständige sekreteraren Peter Englund var vid sitt tillträde år 2009 bestämd på att han inte har för avsikt att sitta lika länge som företrädaren Horace Engdahl, som tjänstgjorde tio år.

Det behövs alltså en person som kan axla den rollen på sikt – någon som utöver djup litterär förankring också har förmåga att föra Akademiens talan och dagligen kan leda arbetet.

Finns det då ingen sådan person i Akademien redan? Nja. Språkforskaren Bo Ralph är ”bara” 65 år, och skulle kanske kunna komma ifråga. Lotta Lotass är rena ungdomen med sina 47 år, men känd för sin låga profil och skygghet. Katarina Frostenson, 58, skulle möta alla kriterier, men lär enligt ett envist rykte en gång ha hotat att hoppa av Akademien om hon tvingas till uppdraget. Litteraturprofessorn Anders Olsson, snart 62, är möjligen den som först skulle få frågan om Englund klev åt sidan – men det är en spekulation: Akademien har som specialitet att överraska i alla personfrågor, inte bara då Nobelpriset ska delas ut.

Så vem blir det då? Gud vet. Personer som ofta nämns i sådana här sammanhang är de skånska författarna Eva Ström och Sigrid Combüchen, för att nämna två – men ska man nämna ett enda namn är det svårt att undvika den i Lund uppväxte Aris Fioretos. Han är gediget flerspråkig, disputerad, höglitterär, nyss invald i Svenska Akademiens tyska motsvarighet, har undervisat på amerikanska universitet och dessutom varit kulturråd i Berlin, och har således en gedigen erfarenhet av högtidstal, bandklippningar och cocktailskålande.

Könsbalansen är dock besvärande just nu. Fem av aderton är kvinnor. Kerstin Ekman deltar aldrig, snart 93-åriga Gunnel Vallquist sporadiskt.

När det finns enighet fattar Akademien beslut på sitt vanliga torsdagssammanträde. Den nyvalda får sedan formellt inträde i samband med högtidssammankomsten i december, och förväntas då hålla ett anförande om sin företrädare. Troligen kommer alltså ett besked om stol nummer sex i augusti eller september – i god tid för ett inträde vid juletid.

Läs mer: Anneli Jordahl om Trotzigs författarskap, sidan B4.

Det här inlägget postades i Nyheter, SvD, Sydsvenskan och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.